Overzicht subsidies, regelingen en leningen
Bent u van plan om uw koopwoning te verduurzamen en wilt u graag weten van welke subsidies, regelingen en/of leningen u gebruik kunt maken? Voor een overzicht van beschikbare subsidies en leningen kunt u een kijkje nemen op onderstaande websites:
Duurzaamheidssubsidies en regelingen: Energiesubsidiewijzer.nl
Duurzaamheidsleningen: SVn.nl
Hierna benoemd vindt u een kleine greep uit de beschikbare subsidies, regelingen en leningen.
Subsidie: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
De landelijke subsidie ISDE is een tegemoetkoming die u kunt aanvragen voor:
Bij deze subsidie geldt het principe "op is op". Lees van te voren de voorwaarden door en het stappenplan op de website. Meer informatie kunt u vinden op:
RVO.nl/isde
Subsidie: Afkoppelen regenwater
Een aantal gemeenten hebben een subsidieregeling voor het afkoppelen van het regenwater. Kijk voor meer informatie op de website:
Waterklaar.nl
Regeling: Salderingsregeling zonnepanelen
Uw energiebedrijf streept de elektriciteit die u met uw zonnepanelen opwekt en aan het net levert weg tegen de elektriciteit die u op een ander moment van het net afneemt. Hierdoor ontvangt u belastingvoordeel. Lees meer over deze constructie via:
MilieuCentraal.nl
Regeling: BTW op zonnepanelen terugvragen
Koopwoningeigenaren kunnen de BTW (21%) over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Er zijn zonnepanelenleveranciers die dit automatisch in de offerte mee kunnen nemen of u kunnen helpen bij het terugvragen. Meer informatie is te vinden op:
Belastingdienst.nl
Let op - Vanaf 1 januari 2023 betaalt u géén BTW meer op zonnepanelen.
Regeling: Laag BTW tarief bij isolatiemaatregelen
Op het aanbrengen van isolatiemaatregelen geldt een laag BTW tarief (9%) op het arbeidsloon. Wij adviseren u om de offerte en/of factuur van uw isolatiebedrijf te controleren. Meer informatie hierover vindt u op:
Belastingdienst.nl
Lening: Stimuleringsleningen Duurzaam Thuis van de Provincie Limburg
De Provincie Limburg stelt een aantal leningsvormen beschikbaar voor tal van energiebesparingsmaatregelen (isolatie), duurzame energieopwekking (bijv. het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler) en het verbeteren van de levensloopbestendigheid (veiliger maken) van uw woning. Is asbestsanering nodig om maatregelen te treffen? Dan kan dit ook meegenomen worden in de lening. Het rentetarief is afhankelijk van de maatregelen die u treft. Belangrijk om aan te geven is dat u deze lening kunt combineren met subsidies. Meer informatie is te verkrijgen via:
Duurzaamthuislimburg.nl/stappenplan
Lening: Nationale Energiebespaarlening
Deze lening is bij het Nationaal Warmtefonds ter beschikking gesteld voor het financieren van energiebesparende en duurzame energieopwekkende maatregelen. Meer informatie is te vinden op:
Warmtefonds.nl/particulieren
Let op: Geld lenen kost geld en het aanvragen van een lening, een subsidie(s) en/of overige regelingen zijn een verantwoordelijkheid van u zelf.